written by
Frederik Bohy

Pasteurisatie met platenwarmtewisselaars

revisie platenwarmtewisselaar 2 min read

Platenwarmtewisselaars voor het pasteurisatieproces

Voor het pasteuriseren van melk wordt vaak gebruik gemaakt van platenwarmtewisselaars van Alfa Laval (Clip6, CLip8, Clip10) of Tetra Pak (C6, C8, C10, M3 base, M6 base en M10 base). Ook SPX APV (N35, N50) biedt platenwarmtewisselaars voor pasteurisatie.

Platenwarmtewisselaars Alfa Laval Clip10 - Tetra Pak C10
Tetra Pak C10 - Alfa Laval Clip10

FBss heeft ruimschoots ervaring in het reviseren en het oplossen van problemen met pasteurisatie platenwarmtewisselaars van alle merken.

Wil u met FBss BVBA overleggen op welke wijze het onderhoud en de revisie van uw platenwarmtewisselaars kunt optimaliseren, neem dan vrijblijvend met ons contact op. Wij bespreken dan verder op welke manier u uw wisselaars in de beste condities kunt laten werken.

Frederik Bohy
Zaakvoerder FBss

Pasteuriseren van melk
Pasteuriseren wordt voornamelijk met melk geassocieerd, deze techniek werd voor het eerst op melk toegepast door Franz von Soxleth in 1886. Vandaag bestaan er twee wijdverbreide methodes om melk te pasteuriseren: de hoge temperatuur/korte tijd (HTST), en de ultra hoge temperatuur (UHT). Bij HTST wordt melk tot een temperatuur van 72 °C gebracht voor een periode van minstens 15 seconden, bij UHT daarentegen wordt de melk op een temperatuur van 138 °C verhit voor een periode van minstens 2 seconden.

De HTST-methode bereikt een vermindering van het aantal micro-organismen tot log vijf (0.00001 keer het oorspronkelijke aantal). Dit wordt als voldoende beschouwd voor alle gisten, schimmels en bedervende bacteriën. Ook zorgt dit voor een voldoende beperking van het aantal gangbare ziekteverwekkende hittebestendige organismen (onder meer de Mycobacterium tuberculosis, dat tuberculose veroorzaakt en de Coxiella burnetii, die Q-koorts veroorzaakt). Het pasteuriseringsproces moet ervoor zorgen dat de melk evenredig verwarmd wordt en dat geen deel van de melk een kortere tijd of lagere temperatuur ondergaat tijdens het proces.

HTST-behandelde melk heeft een normale, gekoelde bewaartijd van twee tot drie weken, UHT-behandelde melk daarentegen kan over een langere periode bewaard worden (twee tot drie maanden). Als men UHT-pasteurisering toepast in combinatie met een steriele behandeling en verpakkingsmethode, kan de melk gedurende langere periodes op kamertemperatuur worden bewaard.

Overige pasteuriseringsstandaarden en rauwe melk
Naast HTST en UHT bestaan ook andere minder bekende pasteuriseringsmethoden. Enerzijds, 'reeks-pasteurisering' (batch pasteurization), impliceert het verwarmen van grote hoeveelheden melk tot een lagere temperatuur (68 °C) voor een langere periode (ongeveer 30 minuten). Anderzijds, 'hoge hitte/korte tijd'-pasteurisering (HHST). Deze methode ligt ergens tussen HTST en UHT qua tijd en temperatuur. Pasteuriseren creëert zowel tijdelijke als permanente veranderingen van proteïnes in de melk.

De wetgeving in de meeste landen laat geen dubbele pasteuriseren toe. Een warmtebehandeling aan lagere temperaturen voor een kortere periode wordt soms uitgevoerd. Deze melk noemt men 'rauwe' melk, ook niet-gepasteuriseerde melk, wat voor verwarring zorgt. Rauwe melk mag dus niet 'gepasteuriseerd' worden genoemd, hoewel ook hier de meeste ziekteverwekkers gedood zijn.

'Rauwe' melk is recentelijk populairder geworden door de geclaimde heilzame werking ervan. Voorstanders van 'rauwe' melk beweren dat deze melk bestanddelen bevat die bij het pasteuriseringsproces verloren gaan. Zo bevat deze melk onder meer de immuclobines en enzymen lipase en fosfatase. 'Rauwe' melk bevat ook zo'n 20% meer vitamine B6.

Sommige medici wijzen er verder op dat bepaalde mensen beter geen 'rauwe' melk drinken. Hierbij wordt meestal verwezen naar zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, zij die een immunosuppresieve behandeling ondergaan voor onder meer kanker, een orgaantransplantatie of auto-immuunziekten, en zij die een immuunziekte hebben zoals aids.

In Afrika wordt melk gekookt zodra ze gemolken is. Het koken verandert de smaak van de melk echter aanzienlijk.

Bron: Wikipedia

revisie platenwarmtewisselaar FBss BVBA Alfa Laval platenwarmtewisselaar Pasteurisatie Tetra Pak