written by
Frederik Bohy

Revisie Alfa Laval Compabloc

revisie Compabloc 3 min read

Alfa Laval Compabloc wisselaars moeten ook onderhouden of gereviseerd worden.

Regelmatig reviseren wij Alfa Laval Compabloc warmtewisselaars. Deze wisselaars vragen een volledig andere aanpak dan de doorsnee platenwarmtewisselaar.

In deze wisselaars zijn de platen aan elkaar gelast en worden met 4 drukplaten samengehouden. Belangrijk hierbij zijn de dichtingen (multidirectionele ePTFE of Grafiet met inlage), de juiste montagevolgorde en de opgegeven aanspankracht op de draadeinden.

Alfa Laval Compabloc
Alfa Laval Compabloc

Wil u met FBss overleggen op welke wijze het onderhoud en de revisie van uw Compabloc wisselaars kunt optimaliseren, neem dan vrijblijvend met ons contact op. Wij bespreken dan verder op welke manier u uw wisselaars in de beste condities kunt laten werken.

Frederik Bohy
Zaakvoerder FBss BVBA

De Alfa Laval Compabloc is een baanbrekend platenwarmtewisselaarontwerp dat een hele reeks technologische voordelen combineert in één compacte eenheid. Het volledig gelaste platenpakket verwijdert alle pakkingen tussen de platen en maakt het mogelijk om met een breed scala aan agressieve media en bij hoge temperaturen en drukken te werken.
Gegolfde plaatpatronen genereren een hoge turbulentie die resulteert in algemene warmteoverdrachtscoëfficiënten die drie tot vijf keer groter zijn dan die van een shell-and-tube warmtewisselaar. Naast het minimaliseren van vervuiling, maakt dit het financieel haalbaar om corrosiebestendige exotische metalen te gebruiken.
Dit maakt de Compabloc perfect voor warmteterugwinning in corrosieve werkomgevingen en voor het hanteren van agressieve, hoge temperatuur vloeistoffen van alle soorten. De compactheid van deze volledig gelaste unit betekent dat hij vrijwel overal kan worden geïnstalleerd - als een condensor of heropkoker voor destillatie en stripkolommen, als een condensor bovenop reactoren en in een breed scala van andere warmtewisselaarstoepassingen.

De Compabloc-warmtewisselaar is opgebouwd rond een pakket geribbelde warmteoverdrachtplaten, afwisselend om kanalen te lassen. Het complete platenpakket schuift in een uit vier kolommen bestaand koolstofstalen frame dat aan de boven- en onderzijde is bevestigd aan draadeindes. Vier afneembare zijpanelen bevatten de vloeistofinlaat- en uitlaataansluitingen, en schotten leiden het vloeibare medium heen en weer door de kanalen. Het gegolfde plaatpatroon in de Compabloc creëert een uitzonderlijk hoge mate van turbulentie. Dit resulteert in uitstekende warmteoverdrachtsefficiëntie, met een totale warmteoverdrachtscoëfficiënt die twee- tot viermaal groter is dan die beschikbaar is van een overeenkomstige schaal-en-buiseenheid. Dit betekent dat een Compabloc slechts 25-50% van het warmteoverdrachtsgebied nodig heeft om hetzelfde effect te verschaffen als een overeenkomstige buisvormige eenheid.

Dit maakt de Compabloc perfect voor warmteterugwinning in corrosieve werkomgevingen en voor het hanteren van agressieve, hoge temperatuur vloeistoffen van alle soorten. De compactheid van deze volledig gelaste unit betekent dat hij vrijwel overal kan worden geïnstalleerd - als een condensor of heropkoker voor destillatie en stripkolommen, als een condensor bovenop reactoren en in een breed scala van andere warmtewisselaarstoepassingen. Wanneer de Compabloc wordt gebruikt als een condensor, komt de damp vanaf de bovenkant van de eenheid en condenseert op de koude platen terwijl deze door het platenpakket gaat. Het condensaat komt onderaan uit. Het koelmedium wordt meerdere malen gepasseerd met een reeks schotten. Dit, samen met de plaatgolvingen, verhoogt de efficiëntie van de warmteoverdracht en beperkt vervuiling tot een minimum.

Als de damp niet-condenseerbare gassen bevat, maakt een opstelling met twee doorgangen aan de condensatiezijde gas / vloeistofscheiding mogelijk binnen de Compabloc, waardoor er geen speciale scheidingseenheid nodig is. De hoofdcondensatie vindt plaats in de eerste passage. Subkoeling van de niet-condenseerbare gassen vindt plaats in de tweede passage.
Met zijn korte stroompad en grote doorsnede is de Compabloc een perfecte thermosiphon reboiler. De invoer komt aan de onderkant van het apparaat. Wanneer de vloeistof tussen de verwarmde platen passeert, wordt deze op kookpunt gebracht en verlaat een mengsel van damp en vloeistof de eenheid via de uitlaat aan de bovenkant.

Bovenstaande tekst komt van de Alfa Laval website, vertaald met Google translate met hier een daar een manuele ingreep om de tekst duidelijk te houden.
revisie Alfa Laval Compabloc FBss BVBA revisie